Jocuri

de team building

Jocurile de team building pot fi organizate tot timpul anului, în orice locație, indoor sau outdoor. Scopul urmărit poate fi crearea unei atmosfere informale și implicarea participanților (ice-breakers), sporirea încrederii (trust building), dezvoltarea abilităților de comunicare, conducere (leadership), rezolvare de probleme (problem-solving) și munca în echipă (team work).

Jocurile sunt activități de bază pentru organizarea unui eveniment de teambuilding, au un timp de desfășurare relativ mic și încep cu o scurtă sesiune de training. Prezintă avantajul de a fi practicate în orice mediu; indoor, outdoor, munte, litoral, deltă, oraș. Jocurile sunt clasificate în funcție de scop, grupuri țintă și mod de desfășurare.

  • Ice-breakers

    Jocurile Ice-breakers au ca scop relaxarea participanților, deschiderea lor și crearea unei atmosfere plăcute. Atunci când participanții se văd pentru prima oară, trainerul trebuie să aplice icebreakers ca metodă de destindere. Primele rezultate pe care le facilitează Ice breaker-ul sunt cele prin care fiecare se familiarizează cu ceilalți făcându-și cunoscute câteva informații: numele, profesia, departament etc.

    Echipelor formate li se cere să facă o acțiune comună, în care fiecare membru să-și poată aduce contribuția. În acest moment icebreaker-ul îi ajută pe cei din grup să discute și să împărtășească cele mai interesante idei.

    După o anumită acțiune echipele își vor compara rezultatele cu ale celorlalți, pentru că participanții sunt dispuși să se distreze atunci când formează grupuri mici, prezentarea rezultatelor pe echipe va genera discuții, comentarii, râsete.

  • Trust Building

    În cadrul unei acțiuni de team building, o cooperare de succes depinde de nivelul de încredere din rândul participanților, dar și de încrederea lor față de trainer. Acestea se realizează prin intermediul jocurilor din categoria "trust building" Multe dintre aceste jocuri, necesită anumite riscuri asumate de către unii participanți, cu caracter fizic, mental sau emoțional. De aceea ele necesită un grad mare de siguranță din punct de vedere al organizării, training-ului, echipamentelor etc.

    Scopul va fi atins printr-un proces gradual cu câteva activități succesive, chiar dacă la prima vedere, unele, pun participantul într-o situație ridicolă, dar menite să-l apropie de coechipieri. Jocurile de trust-building, adesea privite cu neîncredere de către unii participanți, pot crea un sentiment minunat în echipă, de armonie și solidaritate.

    Siguranța este pe primul loc, dar totul trebuie să se desfășoare cu voie bună, într-o atmosferă plăcută, dar respectându-se regulile jocurilor.

  • Jocuri de comunicare

    Team building-ul de comunicare poate fi primul pas pentru identificarea potențialilor lideri ai echipelor. De cele mai multe ori echipele au dificultăți atunci când lucrurile sunt neclare, astfel încep să-și creeze "propria limbă" prin semne, sunete, replici inspirate din experiența dobândită până în acel moment, în cadrul programului.

    Diferitele jocuri urmăresc ca toate canalele de comunicare dintr-o echipă să funcționeze corespunzător. După ce membri vor ajunge să vorbească propriul limbaj, vor alege singuri metoda cu care au înregistrat cele mai bune rezultate.

    Acesta categorie de jocuri nu este doar o modalitate eficientă de a cunoaște echipa, ci și de a observa mai de aproape cum rezolvă cel de lângă tine problema comunicării în situații mai puțin întâlnite.